Zakwas z buraków na barszcz wigilijny i do picia na co dzień

Jedną z tradycyjnych potraw bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii  jest czerwony barszcz, który najczęściej w towarzystwie uszek gości na naszych stołach.

Ten prawdziwy i aromatyczny, ugotowany na wywarze z warzyw i suszonych grzybów, z dodatkiem zakwasu z buraków nie ma sobie równych. Do ‚barszczyków’ z torebki nie ma nawet porównania… Jest zdrowy, pyszny i wbrew pozorom  jego zrobienie nie zabiera dużo czasu. Musimy mieć jedynie wcześniej ukiszony sok z buraków. 

Jako że Święta już za niecałe 2 tygodnie ( jak ten czas szybko leci!!!) właśnie teraz jest idealny moment, aby nastawić buraki na zakwas.  Jeśli nie robiliście go nigdy, koniecznie spróbujcie! Przepis jest bardzo prosty, zakwas robi się praktycznie sam. Wystarczy raz dziennie do niego zajrzeć. a po kilku dniach zlać do butelek i … gotowe!

 

Cudowne walory zdrowotne zakwasu z buraków

Oprócz tego, że jest pyszny (lekko kwaśny, a zarazem słodki za sprawą buraków, z wyczuwalną nutą czosnku i aromatycznych ziół) – genialnie wpływa na nasze zdrowie:

  • jest przede wszystkim doskonałym, naturalnym probiotykiem, który zbawiennie wpływa na stan naszych jelit, a jak potwierdzają najnowsze badania, zdrowie zaczyna się właśnie w jelitach! Zakwas usprawnia trawienie, pomaga odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit (np. po leczeniu antybiotykami) i tym samym zwiększyć przyswajalność składników odżywczych z pożywienia.
  • zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C (których stężenie wzrasta podwójnie wraz z procesem kiszenia), żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk i cenne biopierwiastki, takie jak rubid, lit, cez, kobalt
  • jest bogatym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego dla kobiet w okresie ciąży
  • jest zasadotwórczy, wykazuje działanie odtruwające, antybakteryjne i przeciwnowotworowe
  • oczyszcza krew, wspomaga produkcję czerwonych krwinek,  przeciwdziała anemii
  • wzmacnia odporność organizmu, polecany jest przy osłabieniu i wyczerpaniu – jest najlepszym, naturalnym energetykiem 
  • wspomaga pracę wątroby i nerek
  • dba o prawidłowe ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
  • reguluje przemianę materii

 

 

Przepis na domowy zakwas z buraków

 

Składniki:

  • 1 kilogram buraków (5-6 średnich sztuk)
  • 5  ząbków czosnku 
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sól (morska, himalajska) – 1 łyżka na litr wody
  • do przyśpieszenia kiszenia: 1 łyżka soku z kiszonej kapusty lub ogórków kiszonych
  • przegotowana i wystudzona woda (trochę ponad litr)

Sposób przygotowania: 

  1. Buraki dokładnie myjemy (jeśli są ekologiczne, ze sprawdzonego źródła – skórkę zostawiamy, jeśli nie -obieramy ze skórki). Odcinamy z nich końcówki i kroimy w miarę cienkie plasterki.
  2. Do wyparzonego słoja wkładamy buraki, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i przyprawy.
  3. Przygotowujemy zalewę – na 1 litr przegotowanej, letniej wody dodajemy 1 płaską łyżkę soli i mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Buraki zalewamy osoloną wodą, tak by były całkowicie przykryte. Możemy też dodać 1 łyżkę soku z kiszonej kapusty czy ogórków, jako nasz starter dobrych bakterii.
  5. Słój przykrywamy gazą lub bawełnianą/lnianą ściereczką i zabezpieczamy gumką lub sznurkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-7 dni raz dziennie mieszając drewnianą, wyparzoną łyżką.
  6. Gdy zakwas będzie gotowy, zlewamy go do szklanych butelek lub słoików i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce nawet kilka tygodni.

 

Uwagi do przepisu :

  • Do kiszenia możemy użyć innego naczynia niż szklany słój (np. kamionkowego czy ceramicznego).
  • Po 2-3 dniach od nastawienia zakwasu na powierzchni zaczyna zbierać się piana i biały osad, jest to normalne zjawisko, wystarczy raz dziennie zebrać go łyżką i przemieszać cały nastaw. Niektórzy mylą ten nalot z pleśnią, jednak różnią się one wyglądem. 
  • Zakwas możemy wzbogacić innymi przyprawami jak kminek, koper włoski, majeranek, cząber… można też dorzucić do kiszenia kawałek chrzanu.
  • Czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia, im cieplej tym jest krótszy.
  • W razie gdyby pojawiła się na powierzchni zakwasu pleśń, niestety trzeba go wylać i nastawić od nowa.
  • Kiszone buraczki, pozostałe po zlaniu zakwasu, są bardzo smaczne i równie zdrowe, warto je więc ponownie wykorzystać np. do zrobienia sałatki czy zupy.

 

 

Jak pić zakwas z buraków?

Ze względu na swoje walory zdrowotne, warto go pić przez cały rok, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, przy osłabieniu organizmu, leczeniu antybiotykami i słabych wynikach krwi .

Najlepiej pić go rano, na czczo, małymi łykami. Na początku w mniejszej ilości, by przyzwyczaić organizm (od 1/3 do 1/2 szklanki).

Przeciwwskazania : Osoby cierpiące na cukrzycę powinny uważać na jego wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość cukru. 

 

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do nastawienia buraków na domowy zakwas, a może pijecie go regularnie?  Ja robię go bardzo często, szczególnie jesienią i zimą. 

Ściskam ciepło!

Monika