Przepis na pyszne i zdrowe pierniczki – bez glutenu, cukru, wegańskie

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez pachnących korzennymi przyprawami pierniczków. Zazwyczaj piekę je w hurtowych ilościach, bo wiem, że i tak jedynie garstka z nich doczeka do Świąt… 🙂

Święta to czas, gdy dzielimy się ze sobą tym co najlepsze. Czy nie powinno się to też tyczyć tego, czym karmimy siebie i naszych bliskich? To również forma okazywania miłości. Gotowanie zdrowych, pysznych potraw, które będą nas odżywiać i budować nasze zdrowie, a nie działać na naszą niekorzyść – według tej zasady staram się przyrządzać potrawy na Święta.

 

W ubiegłym roku upiekłam pierniczki z mąki owsianej, w tym natomiast chciałam upiec je w wersji bezglutenowej. Kombinowałam z różnymi mąkami i proporcjami, aż w końcu się udało 🙂

Pierniczki wyszły pyszne, lekko słodkie, aromatyczne i chrupiące. Gdy poleżakują, nabierają miękkości. Są bardzo zdrowe i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nie ma w nich ani białej mąki, ani cukru.

 

Gorąco zachęcam do ich upieczenia – włączcie świąteczną muzykę, zapalcie lampki i do dzieła 🙂

 

Przepis na zdrowe pierniczki bezglutenowe

 

Zdrowe pierniczki bezglutenowe
Podziel się opinią
Drukuj
Składniki
  1. 1 szklanka mąki gryczanej
  2. 1/2 szklanki mąki ryżowej
  3. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  4. 2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
  5. 2 łyżeczki kakao (lub karobu)
  6. 1 łyżeczka cynamonu
  7. 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  8. szczypta zdrowej soli (np. himalajskiej)
  9. 1 płaska łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  10. 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  11. 1 szklanka daktyli (lub pół szklanki naturalnego miodu)
  12. 4 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania
  1. W misce mieszamy ze sobą suche składniki : mąki, przyprawy, sodę, skórkę z pomarańczy i sól.
  2. Jeśli chcecie posłodzić ciasteczka miodem, pomińcie ten krok, a jeśli daktylami, wówczas robimy z nich syrop: szklankę daktyli zalewamy gorącą wodą tak, by je jedynie przykryła i odstawiamy na 15 minut. Następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę, by powstał gęsty syrop.
  3. Olej kokosowy podgrzewamy lekko w garnuszku do rozpuszczenia.
  4. Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 5 minut.
  5. Do suchych składników dodajemy syrop daktylowy (lub miód), siemię lniane i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto rękami (gdyby okazało się zbyt mokre, można dosypać odrobinę mąki).
  6. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując je odrobiną mąki gryczanej i wykrawamy ciasteczka.
  7. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem przez ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni C.
Notatki
  1. Z przepisu wychodzi ok. 40-50 średniej wielkości pierniczków.
  2. Ciasteczka piecze się bardzo szybko, dlatego warto zaglądać co jakiś czas do piekarnika, żeby się nie przypaliły.
  3. Po wystudzeniu przechowujemy je w słoiku lub puszce by zmiękły.
  4. Jeśli nie macie w domu mąki ryżowej, możecie przygotować ją samodzielnie, mieląc w młynku do kawy brązowy ryż (mąkę gryczaną robimy w ten sam sposób, tylko z kaszy gryczanej niepalonej).
Cup of Nature http://cupofnature.pl/

 

Do zrobienia ciasteczek użyłam domowej przyprawy piernikowej. Sklepowe przyprawy mają zazwyczaj w składzie mąkę pszenną i cukier -często na pierwszym miejscu, a samych korzennych przypraw jest tam tyle, co kot napłakał..

Jeśli chcielibyście zrobić ją samodzielnie, podaję składniki :

Domowa przyprawa piernikowa

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 mielona gwiazdka anyżu
  • 1/2  łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

 

Kochani, a jak u Was wyglądają przygotowania przedświąteczne? Piekliście już pierniczki? U mnie na tą chwilę dużo sprzątania i dekorowania, pakuję też ostatnie prezenty, a wszystkie te czynności umilają mi oczywiście świąteczne playlisty. Najprzyjemniejszą czynność, czyli gotowanie zostawiam na ostatni tydzień 🙂

 

Ściskam Was gorąco w ten piękny, przedświąteczny czas 🙂

Monika