Kokosowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej a’la rafaello

Jeśli tak jak ja lubicie smak kokosa, zakochacie się w tych małych kuleczkach! Są proste w wykonaniu i bardzo zdrowe – zrobione z kaszy jaglanej, wiórków kokosowych i prażonych orzechów. W moim przepisie słodyczy dodaje im miód, ale można też użyć innych zdrowych zamienników cukru (np. syrop daktylowy, klonowy, z agawy…). Kulki są bezglutenowe, a jeśli miód zastąpicie innym słodzidłem, będą również wegańskie.

Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Wierzcie mi lub nie, ale większość osób nie wierzy, że „tam w środku jest kasza” 🙂  Smakują jak orzechowo-kokosowe rafaello. Oj trudno poprzestać na jednym! Znikają ze stołu bardzo szybko, a to chyba najlepsza rekomendacja.

 

 

Przepis na kokosowo-orzechowe kulki z kaszy jaglanej

 

Składniki :

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych + 3 łyżki wiórków do obtoczenia kulek
  • 1/3 szklanki dowolnych orzechów ( u mnie pół na pół : migdały i ziemne)
  • 3 łyżki miodu (lub innego zdrowego zamiennika cukru)

 

Sposób przygotowania :

  1. Kaszę przepłukujemy dokładnie gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy szklanką mleka i gotujemy do wchłonięcia (ok. 10 min).
  2. Orzechy podprażamy na suchej patelni, a następnie mielimy w młynku na mąkę ( jeśli nie macie młynka by zmielić orzechy, można dodać 3 łyżki masła orzechowego, też powinno wyjść 🙂 ).
  3. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, orzechy i miód i blendujemy na w miarę gładką masę.
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach.
  5. Wstawiamy na min. godzinę do lodówki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 16 sztuk kokosowych kulek.

 

 

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Pozdrawiam cieplutko 🙂

Monika

 

  • Świetny i bardzo prosty w wykonaniu przepis! Muszą być boskie z tymi prażonymi orzeszkami ziemnymi. Na pewno zrobię!

    • Oj tak! Spróbuj koniecznie 🙂 Kiedyś robiłam z samych wiórków i kaszy, ale te z dodatkiem orzechów są o niebo lepsze! Mi najbardziej smakują z migdałami i orzechami ziemnymi, ale inne pewnie też się sprawdzą. Pozdrawiam 🙂

  • Twój przepis jest jeszcze prostszy 😉 Ciągle się przymierzam do ich zrobienia 😉