Jak szybko i skutecznie uzupełnić niedobory magnezu? – Przepis na oliwę magnezową

Skurcze mięśni, drżenie powiek, permanentne zmęczenie, słaba kondycja włosów i paznokci, problemy z koncentracją… to jedne z najczęstszych sygnałów, jakie wysyła nam ciało w przypadku niedoboru magnezu w organizmie.

To prawdziwa plaga w dzisiejszych czasach. Długotrwały stres, kawa, alkohol, nieregularny tryb życia, przetworzona żywność  – wszystko to wpływa negatywnie na poziom magnezu w naszym ciele. Wystarczy spojrzeć na reklamy w mediach, by przekonać się o skali problemu (co jak co, ale reklama to najlepszy barometr potrzeb konsumentów 🙂 ). Zewsząd zalewają nas oferty ‚cudownych’ tabletek mających na celu uzupełnienie niedoborów magnezu. Niestety mało kto fatyguje się, by sprawdzić faktyczny skład danego preparatu, który często zawiera w bonusie mnóstwo sztucznych dodatków i wypełniaczy. Inną kwestią jest także wchłanialność magnezu w danym suplemencie, np. przyswajalność najbardziej rozpowszechnionej formy magnezu, czyli tlenku magnezu oscyluje w granicach 4%… Jeśli już decydujemy się na suplementację, korzystniej wybrać preparaty zawierające w składzie organiczne formy magnezu, takie jak cytrynian, mleczan czy jabłczan magnezu. *(Źródło)

 

Suplementacja magnezu przez skórę

 

To tani  i skuteczny sposób na uzupełnienie niedoborów magnezu, jak się bowiem okazuje, pierwiastek ten bardzo dobrze wchłania się przez skórę. Wystarczy nabyć chlorek magnezu sześciowodny (ewentualnie siarczan magnezu, zwany też  solą Epsom lub sola gorzką) i zrobić z niego tzw. oliwę magnezową. Chlorek magnezu bez problemu można kupić przez internet, najlepiej wybrać jego najczystszą formę, czyli CZDA (czysty, do analizy). Jeśli chodzi o cenę, to za opakowanie 1000g zapłacimy ok. 10-20 zł, w zależności od producenta. Taka ilość starczy nam z pewnością na dłuższy czas.

 

Właściwości oliwy magnezowej:

  • Skutecznie i szybko uzupełnia niedobory magnezu
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne, redukuje ból i opuchliznę
  • Zwalcza bóle głowy, migreny i bóle zatok
  • Eliminuje skurcze nóg
  • Działa kojąco na układ nerwowy, redukuje stres, ułatwia zasypianie
  • Działa antybakteryjnie, świetnie sprawdzi się w roli naturalnego antyperspirantu
  • Przyśpiesza regenerację mięśni i stawów
  • Wzmacnia odporność i ogólną wydolność organizmu

 

 

Przepis na oliwę magnezową

Do zrobienia oliwy magnezowej potrzebujemy:

  • chlorku magnezu
  • wody destylowanej
  • butelki z atomizerem

Wodę destylowaną podgrzewamy, by była ciepła i łączymy z chlorkiem magnezu w proporcji 1:1, czyli na 100 ml wody dodajemy 100 g chlorku magnezu. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki lub plastikowej słomki do całkowitego rozpuszczenia (nie używamy w tym celu narzędzi metalowych). Gdy płyn ostygnie, przelewamy go do butelki z atomizerem i nasza oliwa jest już gotowa do użycia.

 

Przydatne uwagi:

  • Jeśli macie wrażliwą, podatną na wysuszenie skórę, proporcje 1:1, mogą się okazać za mocne, wówczas warto rozcieńczyć oliwę w proporcjach 1:2 (jedna część chlorku magnezu na dwie części wody).
  • Użycie w przepisie wody destylowanej ma na celu wydłużenie trwałości roztworu, jeśli nie macie jej w domu, można spokojnie użyć do tego celu wody filtrowanej czy nawet z kranu.
  • Użycie chlorku magnezu jest wskazane ze względu na jego lepszą wchłanialność i  mniej drażniące działanie. Przy chorobach tarczycy, zamiast chlorku magnezu poleca się stosować siarczan magnezu (sól Epsom), gdyż jony chloru mogą mieć negatywny wpływ na poziom jodu w organizmie. Oliwa wykonana z soli Epsom będzie jednak zostawiała białe ślady, ta wykonana z chlorku magnezu śladów nie zostawia.

 

Jak używać oliwy magnezowej?

Wystarczy rozpylić ją na skórze, delikatnie wmasować do ‚uczucia ciepła’ (rozgrzania skóry) i poczekać aż wyschnie. Powstały roztwór ma lekko oleistą, śliską konsystencję, stąd nazwa oliwa.

Oliwa magnezowa nie tylko dostarcza cennych jonów magnezu do organizmu, ale również wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu może być świetnym, naturalnym dezodorantem. Neutralizuje przykry zapach potu, nie blokując jednocześnie ujścia gruczołów potowych. Taki antyperspirant jest w 100% bezpieczny i wolny od mnóstwa chemicznych dodatków, w tym rakotwórczych parabenów, które niestety znajdziemy w składzie większości dezodorantów. (*Link do badań nt. szkodliwości parabenów)

Stosując oliwę magnezową, należy omijać okolicę twarzy i miejsca uszkodzone na skórze (drobne rany, otarcia…), nie polecam również stosować jej bezpośrednio po depilacji. Przy użyciu preparatu na mocno wrażliwą skórę, mogą wystąpić objawy podrażnienia, wówczas należy rozcieńczyć oliwę wodą (z czasem skóra się przyzwyczaja, jednak początkowo może tak właśnie zareagować). Zazwyczaj podrażnienie czy uczucie pieczenia mija dość szybko, dlatego nie należy się tym zbytnio zniechęcać.

 

Kąpiel z dodatkiem chlorku magnezu

Chlorek magnezu warto również stosować do kąpieli lub moczyć w nim nogi. Do wanny z ciepłą wodą dodajemy 1-2 szklanki chlorku magnezu. Taka kąpiel jest nie tylko lecznicza, ale i szalenie relaksująca, wystarczy poleżeć w wannie 20-30 minut, by doznać uczucia błogiego spokoju. Polecam szczególnie po stresującym dniu lub w przypadku dużego wysiłku fizycznego, np. po treningu w celu szybszej regeneracji mięśni. Po zakończeniu kąpieli należy spłukać z ciała sól pod bieżącą wodą.

Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na taką kąpiel, możemy po prostu wymoczyć w podobny sposób nogi. Wystarczy w misce z ciepłą wodą rozpuścić kilka łyżek chlorku magnezu (2-3 łyżki wystarczą) i wymoczyć stopy przez 20-30 minut. Efekt rozluźnienia i dodatkowa suplementacja magnezu w jednym!

 

 

Dieta bogata w magnez

Jak mówi stare przysłowie, „Jesteś tym, co jesz”, dlatego w celu uzupełnienia niedoborów magnezu zaleca się spożywanie jak najmniej przetworzonych produktów oraz mocne ograniczenie picia kawy i alkoholu. Doskonałym źródłem magnezu są wszelkiego rodzaju orzechy oraz produkty pełnoziarniste. Praktycznie wszystkie warzywa i owoce mają w swym składzie pewne ilości magnezu, dlatego ich jedzenie jest również bardzo wskazane.

Zapotrzebowanie na magnez u dorosłych osób wynosi 300-400 mg/dobę , zwiększa się ono w przypadku ciąży, przewlekłego stresu czy dużego wysiłku fizycznego.

 

Produkty o największej zawartości magnezu to:

  • orzechy i pestki (pestki dyni, orzechy laskowe, pestki słonecznika, migdały, orzechy nerkowca, siemię lniane orzechy włoskie)
  • zielone warzywa liściaste (szpinak, natka pietruszki, jarmuż, rukola, koperek, botwinka)
  • produkty pełnoziarniste (kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane, chleb z mąki pełnoziarnistej, otręby pszenne)
  • rośliny strączkowe (fasola biała, ciecierzyca, groch, soja i jej przetwory, np. tofu)
  • ciemne kakao
  • banany
  • dobrej jakości woda mineralna o średnim (powyżej 500 mg/l) lub wysokim (powyżej 1500 mg/l) stopniu mineralizacji

 

 

Co oprócz odpowiedniej diety i suplementacji? Warto ograniczyć stres do minimum, zadbać o odpowiednią ilość snu i  ćwiczyć w sobie pozytywne podejście do życia. Ciało to złożona maszyneria, zarówno to, co wkładamy do swojego brzucha jak i to, co myślimy ma ogromne znaczenie. Mówi się, że ponad 90% chorób ma swoje źródło w przewlekłym stresie i z pewnością jest w tym dużo prawdy. Coraz więcej naukowych badań potwierdza fakt, że emocje jakie odczuwamy, wpływają dosłownie na fizyczność naszego organizmu, ale to już inny, fascynujący ‚temat rzeka’, który już wkrótce doczeka się osobnego wpisu.

Zatem dbajmy o siebie najlepiej jak potrafimy, z doświadczenia wiem, że jeżeli nie zaopiekujemy się najpierw sobą, nie będziemy w stanie dać tego samego innym 🙂 .