Domowy ketchup z cukinii, pomidorów i papryki – najlepszy!

Lato mija niepostrzeżenie… zanim się obejrzymy pospadają z drzewa liście i na dobre zagości jesienna plucha…

To, co możemy teraz zrobić to zamknąć trochę tego lata w słoiki :). Smak dojrzewających w słońcu pomidorów nie ma sobie równych. Choć dostępne są w sklepach przez okrągły rok, to właśnie teraz są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Z resztą te kupione w zimie smakują jak papier, nie mówiąc już o tym, że mają w sobie więcej chemii niż witamin. Dlatego teraz, gdy są w sezonie jest najlepsza pora na przygotowanie pomidorowego ketchupu. Choć w tym roku moją przydomową plantację wzięła jakaś zaraza i wszystkie krzaczki pousychały jak jeden mąż, udało mi się kupić kilka skrzynek pomidorów od zaprzyjaźnionego rolnika. Nie wyobrażam sobie by nie zrobić ani jednego słoiczka na zimę, tym bardziej, że w tym roku część z nich powędruje do moich bliskich 🙂 .

Domowy ketchup (czy jak kto inny woli sos pomidorowy) robię już od ładnych paru lat, zawsze tak samo i nigdy nie popsuł mi się ani jeden słoiczek. Używam w zimie do wszystkiego : dodaję do zup, różnych dań jednogarnkowych, fasolki po bretońsku, pizzy, a gdy nie mam czasu ani chęci gotować, po prostu otwieram słoik, wstawiam makaron i  po chwili cieszę się smakiem pysznego spaghetti.

Sos z mojego przepisu jest aromatyczny, gęsty i mocno pomidorowy, choć nie dodaję do niego ani grama koncentratu – same świeże warzywa i przyprawy.  Najlepiej zrobić od razu większą ilość, by mieć zapas na całą zimę. Z resztą ile słoiczków bym nie zrobiła, do wiosny i tak nie ma już po nim śladu!

 

 

Przepis na domowy ketchup z cukinii, pomidorów i papryki

Składniki:

  • 5 kg mięsistych pomidorów
  • 1,5 kg papryki
  • 1 kg cukinii
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła: bazylia, oregano, lubczyk
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • sól
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na patelni.
  2. Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy z nich końcówki i kroimy w grubą kostkę.
  3. Paprykę myjemy, wydrążamy i w miarę drobno kroimy.
  4. Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środek z nasionami i kroimy w kostkę.
  5. Na dno dużego garnka wrzucamy pomidory, a następnie dodajemy resztę pokrojonych składników: paprykę, cukinię i podsmażoną cebulkę z czosnkiem.
  6. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pomidory puszczą szybko sok, dzięki czemu nie musimy dodawać do warzyw wody.
  7. Gdy całość podgotuje się ok. 10 minut, dodajemy przyprawy i solimy wedle uznania. Ja dodaję po łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu i słodkiej papryki oraz ok. 2 łyżki soli.
  8. Ketchup gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
  9. Następnie całość blendujemy na gładką masę (ważne by było to zrobione w miarę dokładnie) i ewentualnie dosalamy wedle uznania.
  10. Ketchup jeszcze raz podgrzewamy do zagotowania i przekładamy do czystych, suchych słoiczków, dokładnie wycierając ich brzegi przed zakręceniem.
  11. Pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku przez 40 minut.

 

Pasteryzacja w garnku: Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i napełniamy garnek wodą do 3/4 wysokości słoików. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu licząc 40 minut od zagotowania. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy słoiki w garnku do ostygnięcia.

Pasteryzacja w piekarniku: Do zimnego piekarnika wstawiamy słoiczki tak, by się ze sobą nie stykały i nastawiamy temperaturę piekarnika na ok. 100 stopni. Gdy ten się już nagrzeje do wskazanej temperatury, odmierzamy 40 minut i po tym czasie wyłączamy piekarnik. Zostawiamy w środku słoiki do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

 

W razie pytań odnośnie przepisu piszcie śmiało! Robiliście już kiedyś domowy ketchup? A może znacie inne ciekawe przepisy na pomidory do słoików?

  • Alicja Psiuk

    Jak dlugo mozna taki ketchup trzymac w sloikach? I nalezy w lodowce, prawda? Wyglada super i bardzo bardzo chce zrobic bo uwielbiam ketchupppp

    • Można go przechowywać w słoikach nawet do kilku lat, nie trzeba go trzymać w lodówce, wystarczy piwnica lub inne w miarę chłodne pomieszczenie. Dzięki za miłe słowa i udanej produkcji ketchupu! 🙂

  • pomidorowy

    dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest zamienne stosowanie ketchupu, dlatego na zmianę – albo sam przygotowuję, albo korzystem z tego z Międzychodu. To daje mi mieszanie smaków i mi odpowiada 🙂