Jak zrobić domowe mleko kokosowe i mąkę z wiórków?

Mleko roślinne na stałe zagościło w mojej kuchni. Jest zdrowszą alternatywą dla mleka krowiego i można je zrobić w naprawdę wielu wariantach smakowych – z przeróżnych ziaren i orzechów. Własnoręcznie zrobione mleko roślinne ma lepszy smak od kupnego i nie zawiera konserwantów czy sztucznych dodatków. To również oszczędność pieniędzy – litr mleka z dobrym składem może kosztować naprawdę sporo… Zachęcam więc do robienia go samodzielnie, bo to banalnie proste i wcale nie zabiera dużo czasu.

Mleko kokosowe uwielbiam i używam prawie do wszystkiego : do owsianki, koktajli, naleśników, ciast i zup. Jest idealne do kawy – nie waży się i nie rozwarstwia. Kawa z dodatkiem tego mleka zyskuje kremową konsystencję i kokosowy aromat.

W sklepach jest dość drogie, cena za litr to min. 10 zł, a bio nawet 18 zł. Do tego w składzie takiego mleka znajdziemy nie tylko wodę i kokos, ale także konserwanty, stabilizatory, substancje zagęszczające i sztuczne aromaty.

 

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Mleko kokosowe możemy w bardzo łatwy i szybki sposób zrobić samodzielnie. Do jego wykonania potrzebny jest tylko blender i wiórki kokosowe. Najlepiej kupić do tego celu wiórki niesiarkowane. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością albo w Lidlu. Z tego co wiem to jedyny market, który ma w swojej ofercie wiórki bez dwutlenku siarki i zawsze, gdy tam jestem, kupuję zapas na cały miesiąc 🙂 Kosztują niedrogo, bo ok. 3,5 zł /200g. Koszt wykonania naszego domowego mleka wynosi zatem niecałe 2 zł za litr!!

mleko z wiórków kokosowych

 

Składniki :

100 g wiórków kokosowych (pół opakowania)

4,5 szklanki gorącej wody

szczypta soli himalajskiej (do smaku)

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy 2,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Za pomocą blendera (ja używam ręcznego) miksujemy przez 2-3 minuty. Przy pomocy gazy lub drobnego sitka cedzimy wiórki, a następnie jeszcze raz wrzucamy do miski i zalewamy 2 szklanki wrzątku. Miksujemy 3 minuty i ponownie, dokładnie odsączamy powstałe mleko przy pomocy gazy lub sitka.  Mleko możemy posolić szczyptą soli do smaku.

Uwagi:

  • Dzięki dwukrotnemu miksowaniu, mleko jest smaczniejsze i bardziej treściwe.
  • Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 3-4 dni.
  • Czasem na wierzchu mleka może utworzyć się skorupka z tłuszczu kokosowego. Wystarczy ją delikatnie zebrać, rozpuścić pod wpływem ciepła (np. w rondelku) i wlać z powrotem do mleka.
  • Przed użyciem mleko mieszamy, ponieważ lubi się rozwarstwiać.
  • Oczywiście proporcje wody i wiórków możemy dowolnie zmieniać. Jeśli chcemy mleko bardziej treściwe, możemy dodać mniej wody. Mi akurat najbardziej odpowiadają proporcje z przepisu, mleko nie jest ani za tłuste, ani zbyt wodniste.
  • Z podanych składników wychodzi niecały litr mleka.
  • Do odsączania wiórków używam często łyżki i … zwykłego sitka do parzenia herbaty, które wkładam do wysokiego kubka. Idzie bardzo sprawnie 🙂

mąka kokosowa

 

Jak zrobić mąkę kokosową?

Po zrobieniu mleka zostają nam wiórki kokosowe, które można jeszcze wykorzystać, robiąc z nich mąkę kokosową.

Taka mąka jest bardzo zdrowa – zawiera dużo błonnika więc syci na długo, jest bogata w białko, ma niski indeks glikemiczny (zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi) i jest bezglutenowa. Tak jak olej kokosowy, mąka wykazuje właściwości przeciwwirusowe i wspomaga metabolizm. Możemy jej używać do pieczenia ciasteczek i ciast, naleśników, placków… a także jako dodatek do koktajli, sosów, zup czy jako panierkę.

mleko kokosowe domowe

 

Przepis na mąkę kokosową:

Wiórki pozostałe po robieniu mleka rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, rozbijając wszystkie grudki widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80-100 stopni C. Suszymy ok. godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy będą już suche i sypkie, wyłączamy piekarnik. Po wystudzeniu mielimy je w młynku bądź blenderze na mąkę. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Są też inne opcje suszenia wiórek. Możemy rozłożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i postawić na 24 godziny w suchym, w miarę ciepłym miejscu lub zostawić je na noc w piekarniku z włączonym światełkiem. 

 

Praktyczne rady przy używaniu mąki kokosowej:

  • mąka kokosowa mocno wchłania płyny, nawet 2 razy bardziej niż mąka pszenna
  • 1/3 – 1/4 szklanki mąki kokosowej jest odpowiednikiem 1 szklanki zwykłej mąki 
  • nie zawiera glutenu, więc ciasto z jej dodatkiem nie będzie zbyt elastyczne – na każde 1/4 szklanki mąki kokosowej potrzeba 1 jajka bądź innego ‚spoiwa’ (np. łyżki mielonego siemienia lnianego połączonego z 3 łyżkami wody)

 

Mleko kokosowe to zdecydowanie moje ulubione mleko roślinne. Ostatnio bardzo często przyrządzam na nim złote mleko, które wspaniale podnosi odporność i zwalcza wszelkie infekcje. Bardzo fajnie działa wypite wieczorem, wycisza i ułatwia zasypianie. Jeśli jeszcze nie znacie przepisu, podałam go TUTAJ.

 

Próbowaliście mleka kokosowego? A może zazwyczaj pijecie inne mleko? Jako że rozpoczął się grudzień, ciepłe mleko kokosowe do świątecznych pierniczków brzmi bardzo zachęcająco 🙂 

mleko kokosowe

 

Pozdrawiam gorąco 🙂

Monika

  • Kasiek

    *wylewamy

  • Wodę z pierwszego blendowania mieszamy z tą po drugim, wychodzi niecały litr mleka. Pozdrawiam 🙂

  • Super pomysł wypróbuję <3

  • Magdalena

    Czy takie mleko da się ubić? Zrobiłam, wyszło super, ale pianki do kawy nie mogę z tego wyczarować 🙂