Dyniowo-piernikowe muffinki

Jesienią dynia zawsze króluje na moim stole. W tym roku pierwszy raz posadziłam dynię hokkaido i tak mi posmakowała, że teraz już nie wyobrażam sobie bez niej życia… 🙂 To chyba najsmaczniejsza odmiana dyni – słodka i kremowa. Wspaniale smakuje jako dodatek do ciast, naleśników, chleba, napojów (np. pyszna kawa pumpkin spice latte) czy bardziej wytrawnie pod postacią pożywnej zupy, gulaszu albo zapiekanki. 

 

dynia hokkaido

 

Dynia hokkaido dobrze się przechowuje i jako jedyna z nielicznych odmian ma jadalną skórkę. Aby cieszyć się jej smakiem przez cały rok, część zebranych dyń upiekłam i zamknęłam w słoiki, kilka sztuk pokroiłam w kostkę i zamroziłam, a resztę przechowuję luzem, choć jakoś tak szybko znikają…

Nic dziwnego, bo dynia jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Warto po nią sięgać jak najczęściej.

 

dynia właściwości

 

Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym przepisem na babeczki z dynią i korzennymi przyprawami. To taki przedsmak nadchodzących świąt, bo podczas pieczenia zapach unoszący się w domu jest obłędny! 

 

przepis na babeczki z dyni

 

Mimo tego, że w przepisie nie ma ani mąki, ani cukru, muffinki są słodkie i nie rozpadają się. Z wierzchu chrupiące, a w środku lekko wilgotne. Wypełnione po brzegi zdrowymi składnikami, kuszą swoim piernikowym aromatem i znikają w zastraszająco szybkim tempie ze stołu…

Zasmakowały nawet mojej mamie (która swoją drogą piecze tak dobre ciasta, że nie dorastam jej nawet do pięt, a to już coś!

Mam nadzieję, że i Wam posmakują  🙂

Dyniowo-piernikowe muffinki
Porcja 14
Podziel się opinią
Drukuj
Składniki
  1. 1 szklanka puree z dyni (dynię wcześniej upiekłam w piekarniku i zmiksowałam na gładki krem)
  2. 1,5 szklanki mąki owsianej ( ja zmieliłam płatki owsiane w młynku do kawy)
  3. 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  4. 2 średnie banany
  5. duża garść rodzynek
  6. 2 łyżki wiórków kokosowych
  7. 1 łyżka oleju kokosowego (może być też inny olej)
  8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  9. 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  10. ok. 200 ml wody lub mleka roślinnego
  11. garść orzechów lub pestek do posypania po wierzchu (wedle uznania)
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę owsianą, przyprawę piernikową, wiórki kokosowe, rodzynki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.
  2. Dodajemy roztopiony olej kokosowy i wlewamy powoli wodę (lub mleko), dokładnie mieszamy do konsystencji gęstej śmietany.
  3. Banany obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do ciasta i znów mieszamy.
  4. Masę przekładamy do foremek i posypujemy po wierzchu orzechami.
  5. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni C, do momentu aż muffinki lekko zbrązowieją i będą miały chrupiący wierzch.
  6. Zaraz po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy.
Notatki
  1. Ja piekę babeczki w silikonowych foremkach, więc nie muszę ich dodatkowo smarować tłuszczem, ale jeśli pieczecie w zwykłych, lepiej to zrobić, by babeczki po upieczeniu ładnie odeszły.
Cup of Nature http://cupofnature.pl/

A jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie dyni ? Z chęcią poczytam w komentarzach 🙂

Pozdrawiam ciepło,

Monika

 

  • To chyba jeden z tych przepisów, które koniecznie muszę wypróbować. 🙂

    • Pewnie 🙂 tym bardziej, że ich zrobienie zajmuje tylko chwilę. Pozdrawiam serdecznie!

  • Alicja Psiuk

    Czy moge uzyc maki kokosowej>?????
    Dziekuje z gory!

    • Cześć Alicjo,
      Myślę, że mąki kokosowej możesz trochę dodać, ale nie zastąpić nią całkowicie mąki owsianej. Mąka kokosowa zachowuje się trochę inaczej niż inne mąki i babeczki mogłyby się rozpadać. Tak z pół szklanki będzie OK, więcej odradzam, no chyba że dodasz do przepisu jajka, które zwiążą ciasto.
      Pozdrawiam 🙂