Sernik z kaszy jaglanej z malinami i kokosową kruszonką – bez cukru, mąki, wegański

Sezon na maliny powoli dobiega końca. Jak nigdy, na krzakach w moim ogrodzie pozostało ich jeszcze zadziwiająco dużo. A że pierwsze przymrozki czają się tuż za rogiem, postanowiłam czym prędzej je zebrać. 

Soki i dżemy z malin już porobione, więc tym razem upiekłam ciasto. I to nie byle jakie, bo z dodatkiem jednej z najzdrowszych kasz -kaszy jaglanej, która chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest na tyle neutralna w smaku, że można  wyczarować z niej dosłownie wszystko :). A do tego ma tak wiele prozdrowotnych właściwości, że nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia sięgając po kolejny kawałek tego smacznego wypieku.

Dodatek kwaskowatych malin sprawia, że ciasto jeszcze bardziej przypomina smakiem sernik. Ma kremową konsystencję i łatwo się kroi, a kokosowa kruszonka świetnie wkomponowuje się w smak malin. Do tego nie ma w nim ani grama cukru, mąki, nabiału…a jeśli zamienicie w przepisie płatki owsiane na inne, np. gryczane czy jaglane, będzie również bezglutenowe.

Takie ciasta można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

 

Sernik jaglany z malinami i kokosową kruszonką
Podziel się opinią
Drukuj
Masa jaglana
  1. 200 g suchej kaszy jaglanej
  2. 2/3 szklanki rodzynek (mogą być również daktyle)
  3. 3 szklanki wody lub mleka roślinnego
  4. 200 g malin
  5. 1 banan
Kokosowa kruszonka
  1. 2/3 szklanki płatków owsianych
  2. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  3. 1 banan
  4. 1 szklanka wody
  5. 1/4 łyżeczki soli
  6. 2 garście malin do dodania pod kruszonkę (w całości)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
  2. Gotujemy ją razem z rodzynkami w 3 szklankach wody (lub mleka roślinnego) do momentu gdy kasza wchłonie wodę.
  3. Do ugotowanej kaszy dodajemy maliny i 1 banana, wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  4. Płatki owsiane zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia.
  5. Gdy płatki wchłoną wodę, dodajemy do nich rozgniecionego widelcem banana, wiórki kokosowe i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  6. Do natłuszczonego oliwą (najlepiej szklanego), żaroodpornego naczynia przekładamy naszą masę jaglaną, a na niej układamy całe maliny. Na wierzch rozsmarowujemy masę kokosową.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50 min., aż wierzch ciasta się zarumieni.
Notatki
  1. Po upieczeniu, ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wówczas będzie się dobrze kroiło. Smacznego 🙂
Cup of Nature http://cupofnature.pl/

 

sernik jaglany z malinami

sernik jaglany z malinami

sernik jaglany kokosowy

sernik z kaszy jaglanej i malin

sernik z kaszy jaglanej kokosowy

 

Pieczecie ciasta z kaszą jaglaną? Mi najbardziej smakują te udające serniki. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na kaszę jaglaną na słodko lub pytania odnośnie przepisu – dajcie znać w komentarzach 🙂

U mnie w końcu po wielu dniach przestało padać, więc zmykam kończyć porządki w ogrodzie. Niestety, ale samo się nie zrobi… 🙂

 

Pozdrawiam,

Monika