Chłopski szpinak, czyli lebioda (komosa) w roli głownej

Komosa biała, zwana potocznie lebiodą znana i wykorzystywana była od wieków. Mówi się, że kiedyś była pokarmem biedoty. W trudnych czasach wojen, czy nieurodzaju ratowała od głodu. Dziś lebioda nie budzi raczej dobrych skojarzeń, jest zmorą ogrodników i traktuje się ją jako chwast. Wiedzieliście, że jej nasiona zachowują zdolność kiełkowania nawet do 30 lat?  😯

 

Pamiętam jak mama opowiadała mi, że gdy była mała, babcia gotowała z niej zupę. Jako, że wokół mojego ogrodu rozpościera się cały dywan lebiody, postanowiłam poszperać w książkach o jadalnych chwastach i zrobić użytek z tej rośliny. 

 

komosa lebioda przepis

 

Tak powstał przepis na Chłopski szpinak, czyli danie z lebiody, które w smaku bardzo go przypomina. Powiedziałabym nawet, że jest ciut lepsze, a uwierzcie mi, że szpinak bardzo lubię 🙂

Tak więc jeśli rośnie w waszej okolicy, albo ogrodzie młoda lebioda warto spróbować!

 

Do celów kulinarnych zbiera się listki młodych roślin (takich do 15 cm). Wystarczy przed gotowaniem sparzyć je wrzątkiem

Ważne!! Roślina ta kumuluje w sobie azotany z ziemi, dlatego zaleca się ją zrywać z czystych ekologicznie miejsc. Starsze rośliny uważane są za trujące i fotouczulające (dlatego zrywajcie tylko młodziutkie). Szkodliwe związki to m.in. saponiny, kwas szczawiowy, alkaloidy – jednak można się ich pozbyć przez obgotowanie liści i odlanie z nich wody.

 

Lebioda  jest bogata w białko, witaminę A, C i minerały, w smaku jest łagodna. Mi najlepiej smakuje przyrządzona jak szpinak, ale świetnie sprawdzi się też jako składnik zup, zapiekanek, sosów, farszu do naleśników… a nawet przygotowana w całości  jak szparagi!

Mój przepis na lebiodę jest prosty, a jednocześnie smaczny:

 

Chłopski szpinak (lebioda)
Podziel się opinią
Drukuj
Składniki
  1. 3 spore garście młodziutkich liści lebiody
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki oliwy z oliwek
  5. 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie)
  6. sól
  7. pieprz
Dodatkowo
  1. ugotowany makaron
  2. garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania
  1. Listki lebiody dokładnie płuczemy i sparzamy wrzątkiem.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy lebiodę i dusimy pod przykryciem 15 minut. Na koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek.
  4. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy niezbyt dokładnie przy pomocy blendera.
  5. Powstałą masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i łączymy z ugotowanym makaronem.
  6. Makaron podajemy posypany orzechami włoskimi oraz płatkami drożdżowymi.
Notatki
  1. Płatki drożdżowe nie są w przepisie niezbędne, ale nadają daniu lekko serowego posmaku.
  2. Makaron można zastąpić kaszą, czy ziemniakami. Chłopski szpinak można też zjeść z pajdą dobrego chleba lub nadziać nim naleśniki.
Cup of Nature http://cupofnature.pl/

 

Słyszeliście o lebiodzie w kuchni? A może próbowaliście jej już kiedyś? Ja szczerze mówiąc, bardzo pozytywnie zaskoczyłam się tym chwastem 🙂

 

Pozdrawiam

Monika