Chili sin carne – proste i pyszne wegetariańskie danie jednogarnkowe

 

Chili sin carne to wegetariańska wersja popularnego meksykańskiego dania z mięsem mielonym – Chili con carne. Uwielbiam takie proste w przygotowaniu, jednogarnkowe potrawy, którymi można się dobrze najeść. Zazwyczaj podaję je ze świeżym, chrupiącym pieczywem lub domową tortillą z patelni. Ten gęsty, pożywny gulasz przygotowuje się na bazie fasoli, warzyw i aromatycznych, rozgrzewających przypraw. Koniecznie wypróbujcie przepis, jest pyszny!

 

Chili sin carne
Podziel się opinią
Drukuj
Składniki
  1. 2 szklanki ugotowanej białej lub czerwonej fasoli albo 2 puszki fasoli konserwowej
  2. 2 cebule
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 2 średnie czerwone papryki
  5. 0,5 litra passaty pomidorowej albo 2 puszki pomidorów w zalewie (ewentualnie może być też 7-8 świeżych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki)
  6. 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  7. 1 szklanka kukurydzy z puszki
  8. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  9. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  10. 1 łyżeczka wędzonej papryki
  11. 1 łyżeczka mielonego kuminu
  12. odrobina oleju do smażenia
  13. sól
  14. pieprz
Sposób przygotowania
  1. Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy, papryki kroimy w kostkę.
  2. Na dnie garnka lub dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, aż się zarumienią.
  3. Dodajemy pokrojone papryki, wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem.
  4. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i resztę składników (soczewicę, kukurydzę, fasolę).
  5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy chili lekko przestygnie, doprawiamy pieprzem i solą wedle uznania.
Notatki
  1. Jeśli podczas gotowania chili jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadkie, ostatnie 15 minut gotujemy bez przykrycia, by odparowało i zgęstniało.
  2. Gulasz najlepiej smakuje odgrzewany, następnego dnia.
Cup of Nature http://cupofnature.pl/

 

 

 

Smacznego!