Kokosowo-owsiane oponki z piekarnika

Od kilku dni internet zalewa fala przepisów na pączki, obwarzanki, faworki…, a w sklepach półki uginają się od lukrowanych słodkości – to znak, że zbliża się Tłusty czwartek. Ulubiony dzień wszystkich łasuchów. Dla niektórych święto ważniejsze niż Walentynki 🙂

To, że staram się odżywiać zdrowo, nie oznacza, że odmawiam sobie małych przyjemności. Uwielbiam piec i testować nowe przepisy – kieruję się jednak jedną zasadą : musi być smacznie i zdrowo.

Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu – wybieram pieczenie, zamiast białej mąki i cukru  – mąka owsiana, kokosowa i miód. Tak powstał przepis na zdrowszą wersję donatów, które pomimo, że nie ociekają tłuszczem, są bardzo smaczne, a do tego lekkostrawne i sycące. Z powodzeniem możemy je zjeść na śniadanie czy zabrać jako pełnowartościową przekąskę do pracy. Składają się z samych dobroci, więc sięgam po nie bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

 Z wierzchu są kruche, a w środku mięciutkie.  Udekorowałam je orzechowo-czekoladową polewą i obsypałam posiekanymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.

 

 

Przepis na kokosowo-owsiane oponki z piekarnika

 

Składniki na ciasto :

  • 1, 5 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane w młynku)
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka (u mnie kokosowe)
  • 3 łyżki miodu (lub innego zdrowego słodzika)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko (lub 1 łyżka mielonego siemienia zalanego 3 łyżkami wody)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowujemy zaczyn: 1 łyżkę miodu i drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka, dodajemy 3-4 łyżki mąki owsianej i dokładnie mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy zaczyn się podniesie, dodajemy do niego resztę mąki owsianej i mąkę kokosową, rozpuszczony olej kokosowy, miód, jajko (lub siemię lniane), szczyptę soli i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste i odrobinę lepkie.
  3. Odstawiamy je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie przekładamy na stolnicę, podsypujemy garścią mąki owsianej i wałkujemy na grubość 2 centymetrów. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące – dodajemy odrobinę mąki, gdyby było zbyt gęste – dodajemy mleka. Wykrawamy oponki (ja robiłam to przy pomocy szklanki i kieliszka) i układamy je na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem (np. olejem kokosowym) blaszce.
  4. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce by lekko urosły, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (bez termoobiegu) do zarumienienia – ok 20-25 minut.

Polewa:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • wiórki i siekane orzechy do posypania po wierzchu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Dekorujemy oponki, gdy całkowicie ostygną.

 

 

 

Smacznego!

Monika

  • Dziś robiłam. Ciasto wyszło za miękkie i po prostu kładłam łyżką ciasto na papier do pieczenia i wtedy wykrawałam dziurki. Trochę się rozlały na boki ale ogólnie dobre, kruche i nie za słodkie. Trzeba zainwestować w formę do donutów 🙂

    • Ojej, u mnie ciasto wyszło dość zwarte. Nie wiem, może różnica tkwi w
      mące? Jeśli ciasto zbyt się klei do rak trzeba podsypać więcej mąki
      podczas wyrabiania. A na formę do donutów poluję już od dłuższego czasu –
      super gadżet :), ale jakoś w żadnym sklepie nie mogę na nią trafić.
      Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny 🙂