O kurkumie i Złotym mleku – naturalnym lekarstwie na wagę złota

 

Kilka słów o kurkumie

Kurkuma to cudowna przyprawa, której w dużej mierze zawdzięczam swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Na dzień dzisiejszy, to mój numer jeden wśród naturalnych produktów poprawiających odporność, zwalczających przeziębienie, stany zapalne, problemy z cerą, kłopoty ze snem i wiele innych dolegliwości… Co kryje w sobie ta niepozorna, orientalna przyprawa?

Kurkuma jest kłączem ostryżu, rośliny występującej dziko, a także uprawianej w Azji. Najczęściej używamy jej w postaci żółto-pomarańczowego proszku, rzadziej możemy zdobyć jej świeże kłącze, które wyglądem przypomina korzeń imbiru.

 

kurkuma korzeń

 

Od tysięcy lat, kurkuma była wykorzystywana przez Hindusów, nie tylko jako przyprawa i naturalny barwnik, ale też lekarstwo. W czasach biblijnych była tak cenna, że porównywano ją do prawdziwego złota. Legendy głoszą (co potwierdzają również liczni historycy biblijni), że Trzej Mędrcy złożyli ją w darze małemu Jezusowi obok mirry i kadzidła!

 

Kurkuma zawiera w sobie biologicznie czynną substancję, zwaną kurkuminą.

Ten aktywny składnik odpowiedzialny jest za szereg (ponad 400 !!) prozdrowotnych właściwości kurkumy:

  • współczesne badania donoszą o jej antynowotworowych właściwościach – kurkuma niszczy komórki rakowe, działa na nie wręcz toksycznie zapoczątkowując procesy samotrawienia się nowotworu (bez szkody dla zdrowych komórek) – potwierdzają to liczne badania naukowe (m.in. Dr Saraswati Sukumar – onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, Prof. Aggrwal z Centrum Badań Nad Rakiem im. Andersona w Houston, Dr David Servan-Schreiber)
  • zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych mózgu, a także wspomaga ich leczenie (m.in. choroba Alzheimera, czy Parkinsona)
  • oczyszcza krew, usuwa toksyny i alkalizuje organizm
  • ma silne działanie przeciwzapalne, zwalcza stany zapalne w ciele
  • chroni wątrobę przed uszkodzeniem i wspomaga jej pracę
  • zapobiega powstaniu i hamuje rozwój cukrzycy typu II
  • ma właściwości silnie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega rematoidalnemu zapaleniu stawów, usuwa z nich zwapnienia
  • chroni oczy (m.in. przed tworzeniem się katarakty)
  • poprawia trawienie (wspomaga tworzenie się soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom)
  • posiada silne właściwości antyoksydacyjne
  • reguluje przemianę materii
  • zmniejsza ryzyko zawału serca
  • działa antydepresyjnie – jej działanie porównywane jest do leków antydepresyjnych i to bez skutków ubocznych
  • wspomaga zasypianie
  • przyśpiesza gojenie ran
  • działa przeciwbólowo

 

Kurkuma oddziałuje pozytywnie na cały organizm, co potwierdzają liczne badania, a co najważniejsze jej spożycie nie powoduje mnóstwa skutków ubocznych, w przeciwieństwie do większości leków.

 

Przeciwwskazania

Mimo wielu wspaniałych właściwości leczniczych, kurkuma wzmaga produkcję żółci w organizmie, dlatego nie powinny jej spożywać osoby z kamicą żółciową i chorobami, w których przepływ żółci jest utrudniony. Przyjmowana w dużych ilościach, może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit, dlatego ograniczyć ją powinni chorzy na nadkwasotę czy wrzody żołądka. Kurkuma może też nasilać działanie przyjmowanych leków przeciwzakrzepowych. Niewskazana jest dla kobiet w ciąży, gdyż pobudza skurcze macicy (zwiększając ryzyko poronienia).

 

Jak spożywać kurkumę?

 

kurkuma przyprawa

 

W Polsce kurkumę możemy dostać najczęściej w formie sproszkowanej. Jest też składnikiem popularnej mieszanki przypraw curry, jednak jest jej tam mało (ok. 20%), najlepiej więc kupować ją osobno.

Kurkumę warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu, dodając ją do gotowanych potraw jednogarnkowych, zup, ryżu, kasz, omletów, mięs, wypieków czy nawet koktajli. Przyprawa ta ma specyficzny posmak, dodana do potraw w dużych ilościach, może zmienić ich smak, ale jeśli użyjemy jej odrobinę, możemy dosypać jej nawet do ciast czy owsianki.

Kurkuma jest słabo przyswajalna przez organizm ludzki, dlatego zaleca się spożywanie jej w towarzystwie czarnego pieprzu lub ostrej papryki. Dzięki zawartej w pieprzu piperynie (a w papryce kapsaicynie) zwiększa się wchłanialność kurkuminy o 2000% !! (link do badań)

 

Złote mleko

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na spożycie większej ilości kurkumy, jest picie wspaniałego napoju wywodzącego się z tradycji ajurwedy, zwanego Złotym mlekiem. Napój ten doskonale rozgrzewa, wzmacnia odporność, zwalcza infekcje i stany zapalne, a także działa antydepresyjnie i ułatwia zasypianie.

Uwielbiam pić go wieczorem przed snem, to taki mój codzienny rytuał. Jest delikatny w smaku, ma piękny, złoty kolor, a z dodatkiem łyżeczki miodu staje się naprawdę pyszny. Cudownie rozgrzewa całe ciało i działa jak balsam na zmęczony po ciężkim dniu umysł. Szczególnie polecam osobom, które maja problemy z zaśnięciem.

 

Przepis na złote mleko:

 

Napój można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób polega na przygotowaniu pasty z kurkumy, którą będziemy dodawać do gorącego mleka (polecam mleko roślinne). W tym celu potrzebujemy:

  • 1/4 szklanki kurkumy w proszku
  • 1/2 szklanki wody

Kurkumę z wodą podgrzewamy w garnku lub rondelku przez 5-8 minut (od czasu do czasu mieszając), tak by wytworzyła się pasta. Należy ją podgrzewać na małym ogniu, by nie zagotować mieszanki. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do miesiąca. Ilość podana w przepisie starcza na ok. tydzień codziennego stosowania.

Gdy mamy już pastę z kurkumy, przygotowujemy nasz napój:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

Do szklanki gorącego mleka dodajemy łyżeczkę pasty i szczyptę czarnego pieprzu (lub ostrej papryki). Mieszamy do połączenia składników. Do smaku możemy dodać łyżeczkę miodu (gdy mleko lekko przestygnie).

 

złote mleko przepis

 

Drugi sposób przygotowania Złotego mleka:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu

W rondelku łączymy ze sobą mleko, kurkumę i szczyptę pieprzu (bądź ostrej papryki), a następnie gotujemy całość przez ok. 3-5 minut na małym ogniu (uważajcie, bo mleko lubi wykipieć!). Gotowy napój przelewamy do kubka i gdy lekko przestygnie, słodzimy miodem.

 

Przygotowując Złote mleko, możemy wzbogacić je o inne zdrowe przyprawy, np. szczyptę cynamonu, plasterek imbiru, kardamon, anyż, goździki czy wanilię… W ten sposób smak mleka na pewno nam się szybko nie znudzi!

Słyszałam też, że korzystnie jest dodać do mleka odrobinę oleju kokosowego, ponieważ kurkumina rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Dodatkowo olej kokosowy, dzięki zawartości kwasu laurynowego, wykazuje silnie właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

 

Od kiedy regularnie piję Złote mleko, ani razu nie zachorowałam, poprawiła się też jakość mojego snu. Kurkuma wspaniale działa również na moją cerę, niedoskonałości wyskakują rzadziej i znacznie szybciej się goją.

O właściwościach leczniczych kurkumy dobrze wiedzą Hindusi, którzy spożywają jej bardzo duże ilości. Pomimo tego, że palą sporo papierosów, żyją biednie, a do tego w bardzo zanieczyszczonym środowisku, osiem razy rzadziej chorują na raka płuc niż przeciętny Amerykanin…

 

Mam nadzieję, że przekonałam Was do wypróbowania przepisu na Złote mleko. Słyszeliście już kiedyś o tym napoju? A może regularnie go pijecie?